Installatietechniek: Taken, Salarissen en Carrièremogelijkheden

6 juli 2023Installatietechniek is een breed vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van diverse technische installaties in gebouwen en infrastructuren. Het omvat een scala aan systemen, waaronder elektrische installaties, verwarming, ventilatie, airconditioning, sanitair en meer. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van installatietechniek, van de taken van een monteur tot de salarissen en carrièremogelijkheden in dit vakgebied.

 

Wat valt er allemaal onder installatietechniek?

Installatietechniek omvat een breed scala aan technische installaties. Enkele voorbeelden van wat er onder installatietechniek valt, zijn:

 • Elektrische installaties: Het ontwerpen en installeren van elektrische systemen en het onderhouden ervan.
 • Verwarmingssystemen: Het installeren en onderhouden van verwarmingssystemen, zoals cv-ketels, radiatoren en vloerverwarming.
 • Ventilatie- en airconditioningsystemen: Het ontwerpen, installeren en onderhouden van ventilatiesystemen en airconditioningsystemen.
 • Sanitaire installaties: Het aanleggen en onderhouden van sanitaire voorzieningen, zoals toiletten, wastafels en douches.
 • Warmtepompen: Het installeren en onderhouden van warmtepompsystemen voor duurzame verwarming en koeling.

 

Wat doe je in de installatietechniek?

In de installatietechniek houdt een professional zich bezig met verschillende taken, zoals:

 • Het uitvoeren van installatiewerkzaamheden volgens specificaties en richtlijnen.
 • Het onderhouden en repareren van technische installaties.
 • Het oplossen van storingen en problemen met installaties.
 • Het adviseren van klanten over energiezuinige en duurzame oplossingen.
 • Het werken volgens veiligheidsvoorschriften en regelgeving.
 • Het bijhouden van technische documentatie en rapportages.

 

Wat is een monteur installatietechniek?

Een monteur installatietechniek is een professional die gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden en repareren van technische installaties binnen de installatietechniek. Deze monteurs werken vaak onder begeleiding van een ervaren vakman en voeren taken uit zoals het monteren van onderdelen, het leggen van leidingen, het aansluiten van elektrische systemen en het testen van installaties op functionaliteit.

 

Wat verdien je in de installatietechniek?

Het salaris in de installatietechniek kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaringsniveau, opleidingsniveau, functie en werkgever. Over het algemeen kan het salaris in de installatietechniek als redelijk goed worden beschouwd. Een beginnende monteur kan een salaris verdienen dat hoger ligt dan het minimumloon, en naarmate men meer ervaring en expertise opbouwt, kan het salaris aanzienlijk stijgen.

 

Hoeveel verdient een installatiemonteur per maand?

Het exacte salaris van een installatiemonteur per maand kan variëren, maar het gemiddelde salaris ligt meestal tussen de €2.200 en €3.200 per maand. Dit salaris kan hoger zijn voor monteurs met meer ervaring en extra kwalificaties. Het is belangrijk op te merken dat salarissen afhankelijk zijn van meerdere factoren en kunnen variëren per regio en werkgever.

 

Welke monteur verdient het meeste?

Binnen de installatietechniek zijn er verschillende specialisaties en functies waarbij het salaris kan variëren. Over het algemeen verdienen monteurs met meer ervaring en hogere kwalificaties vaak meer dan beginnende monteurs. Daarnaast kunnen monteurs met specialistische kennis of gespecialiseerde certificeringen ook hogere salarissen verdienen.

 

Wat verdient een ZZP-monteur?

Als ZZP-monteur ben je zelfstandig ondernemer en werk je op projectbasis. Het exacte inkomen van een ZZP-monteur kan variëren, afhankelijk van het aantal opdrachten, tarieven en kosten. Het voordeel van ZZP-monteurs is dat zij vaak hogere uurtarieven kunnen rekenen, maar tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor hun eigen administratie, verzekeringen en belastingaangiften.

 

Hoe lang duurt de opleiding tot monteur?

De duur van de opleiding tot monteur kan variëren, afhankelijk van het specifieke vakgebied en het opleidingsniveau. Over het algemeen kan de opleiding tot monteur in de installatietechniek variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden, zoals MBO-opleidingen niveau 2 of 3, waarbij men de nodige kennis en vaardigheden opdoet om als monteur in de installatietechniek te kunnen werken.

 

Welk niveau is een 1e monteur?

Een 1e monteur is een functie binnen de installatietechniek die vaak wordt geassocieerd met een hoger opleidingsniveau en meer verantwoordelijkheden. Een 1e monteur heeft meestal een MBO-opleiding niveau 3 of 4 afgerond en heeft uitgebreide kennis van installatietechniek. Deze monteurs hebben vaak meer ervaring en kunnen leiding geven aan een team van monteurs.

 

Wat kan ik met installatietechniek?

Met een achtergrond in installatietechniek zijn er diverse carrièremogelijkheden beschikbaar. Enkele voorbeelden van functies binnen de installatietechniek zijn:

 • Monteur installatietechniek
 • Technicus installatietechniek
 • Werkvoorbereider installatietechniek
 • Projectleider installatietechniek
 • Adviseur duurzame installatietechniek

Daarnaast biedt de installatietechniek ook mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap als ZZP’er, waarbij je op projectbasis kunt werken en je eigen klantenbestand kunt opbouwen.

 

Wat is het verschil tussen elektrotechniek en installatietechniek?

Hoewel elektrotechniek en installatietechniek nauw met elkaar verbonden zijn, zijn er enkele verschillen tussen de twee vakgebieden. Elektrotechniek richt zich voornamelijk op elektrische systemen en installaties, zoals elektrische bekabeling, schakelingen, verlichtingssystemen en elektrische apparatuur. Installatietechniek daarentegen omvat een breder scala aan technische installaties, waaronder elektrische installaties, maar ook verwarming, ventilatie, airconditioning, sanitaire installaties en meer.

 

Wat verdient een eerste monteur installatietechniek?

Het salaris van een eerste monteur in de installatietechniek kan variëren, afhankelijk van ervaringsniveau, opleiding en werkgever. Over het algemeen ligt het salaris van een eerste monteur installatietechniek hoger dan dat van een beginnend monteur. Het exacte salaris kan verschillen, maar het gemiddelde salaris van een eerste monteur in de installatietechniek ligt meestal tussen de €2.200 en €3.200 per maand.

 

Wat is het uurtarief van een monteur?

Het uurtarief van een monteur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaringsniveau, specialisatie, locatie en werkgever. Over het algemeen liggen de uurtarieven van monteurs in de installatietechniek tussen de €40 en de €75. Het is belangrijk op te merken dat dit geen netto uurtarief is, en dat deze tarieven kunnen afwijken en afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden en afspraken tussen de monteur en de opdrachtgever.

 

Welke vacatures zijn er in de installatietechniek?

Ben je op zoek naar vacatures in de installatietechniek? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden een breed scala aan vacatures in de installatietechniek voor zowel ervaren professionals als starters. Of je nu een monteur, technicus, engineer of projectleider bent, wij hebben interessante mogelijkheden beschikbaar. We werken samen met gerenommeerde bedrijven in de installatietechniek en kunnen je helpen bij het vinden van de perfecte baan die aansluit bij jouw kwalificaties en carrièredoelen. Bekijk onze vacatures en start jouw carrière in de boeiende wereld van de installatietechniek!

 

Gerelateerde onderwerpen

Detachering

Techniek

 

Wat is Detachering in de installatietechniek?

Boulder is een detacheringsbureau met specialisme in de Techniek en in Finance. We helpen Technische- en Finance Professionals met het vinden van een nieuwe baan en/of opdracht. Technische opdrachtgevers kunnen ook bij ons terecht voor de werving van technische professionals. Zo bemiddelen wij technische professionals en opdrachtgevers voor een goede match.

Ben jij nieuwsgierig geworden over Detachering in de Techniek? Neem dan contact op met Talitha Hunnik door te Bellen / WhatsAppen (+31 6 51 91 05 66) of door te Mailen naar t.hunnik@boulder.nl. Je kan ook contact opnemen via het onderstaande formulier.

 

Volg ons op social media