Van samen werken naar samenwerken

14 december 2019



Door Jeroen Duijsters

Van jongs af aan ben ik ontzettend geïnteresseerd in communicatie. Hoe kan het dat het lijkt of de ene persoon werkelijk álles kan maken in gesprek met iemand, maar dat de andere deelnemer aan hetzelfde gesprek werkelijk élke klemtoon goed moet afwegen om niet verkeerd begrepen te worden? Hoe zorg je ervoor dat je boodschap op de juiste manier aankomt bij de ander, wat is in communicatie het verschil dat het verschil maakt? Dat zijn vragen die mij enorm boeien en precies de reden dat ik hier een blog over heb geschreven.

(Mis)communicatie en onze invloed daar op

Hoe vaak is het jou gebeurd dat jouw boodschap niet overkwam zoals je deze in alle oprechtheid bedoelde? En hoe vaak begreep jij een klant of collega verkeerd en kwam je daar pas (veel) later achter? Het zou zomaar aan hele simpele dingen gelegen kunnen hebben. Misschien was het wel de manier waarop je de ander benaderde, de intonatie van de boodschap of was je in een slecht humeur. Diverse factoren spelen een rol. Gelukkig hebben we hier meer invloed op dan je wellicht in eerste instantie zou denken…

Verbinding is de basis

De basis van constructief samenwerken en effectief communiceren, is vertrouwen in elkaar hebben en elkaar (willen) begrijpen. Het NLP communicatiemodel geeft inzicht in alle factoren die meespelen in het gedrag dat mensen laten zien. Simpel gezegd: iedere persoon reageert weer anders op exact dezelfde externe gebeurtenis. Herinneringen, waarden, overtuigingen en andere filters zorgen voor jouw interne beleving van de gebeurtenis. In combinatie met je stemming zorgt dit voor een fysieke reactie. En voilà, dit leidt weer tot het gedrag dat je vertoont.

Niet gek dus dat er zoveel langs elkaar heen gecommuniceerd wordt. Toch is er een aanname die ik keer op keer bewezen zie worden, namelijk dat vanuit verbinding ofwel rapport alles kan. Deze aanname gaat ervan uit dat je, wanneer je in verbinding bent met je gesprekspartner, in feite alles kunt zeggen zonder dat er excessen ontstaan. Je wordt begrepen, geaccepteerd en gehoord. Overigens zonder dat je gesprekspartner het eens hoeft te zijn met alles wat je vertelt.

Dat is wat iedereen wilt toch? Alleen waarom lukt het dan niet iedereen en wat is hier dan voor nodig?

Communicatiepatronen

Om goed te kunnen verbinden, is het handig dat je nog wat meer weet van communicatiepatronen. Een gebruiksvriendelijke tool hiervoor is DISC. DISC gaat uit van ons waarneembaar gedrag en zegt dat dit gedrag context gebonden is en een hoge voorspelbare waarde heeft. Met andere woorden: het gedrag wat iemand laat zien in een bepaalde context, herhaalt zich vaak wanneer zich een vergelijkbare context voordoet. Met DISC leer je karakteristieken herkennen met de bijbehorende voorkeuren en verwachtingen. Maar misschien wel het leukste en belangrijkste van deze tool is dat je meer inzicht krijgt in je eigen gedrag en daarbij ook leert anticiperen op het gedrag van anderen. Wat DISC wel en vooral ook niet is, zie je in deze video.

DISC en samenwerken

Om te profiteren van de DISC-tool in je dagelijkse communicatie met anderen is het handig om:

  1. te weten wat jouw eigen DISC-stijl is
  2. de DISC-stijl van anderen te kunnen herkennen
  3. te leren jouw communicatie ‘op maat’ te maken voor de ander

#1 Je eigen stijl ontdekken kan via het invullen van een test.  Een basis test geeft direct inzicht, voor uitgebreidere testen en rapportages raad ik je aan een gecertificeerd trainer in te schakelen.

#2 Om de DISC-stijl van anderen te leren herkennen, kan het aardig zijn om bijvoorbeeld je partner of beste vriend/vriendin de test in te laten vullen. Herken je de ander in de uitslag? Hoe zit het met collega’s? Kun je deze misschien ook al beter inschatten? Waarschijnlijk snap je nu al beter waarom jij of de ander in een bepaalde situatie bepaald gedrag heeft vertoond.

#3 Uiteraard is de laatste stap de moeilijkste: leren de ander aan te spreken in ‘zijn of haar taal’. Dit betekent niet dat je altijd maar moet doen wat de ander wilt. Het betekent starten vanuit begrip en nieuwsgierigheid naar de ander. Of iemand bijvoorbeeld mensgericht of taakgericht is, dominant of juist terughoudend, dat bepaalt hoe je met hem in contact treedt.

Conclusie: een betere samenwerking begint bij jezelf

Wanneer je jouw gedrag en communicatie laat aansluiten op het gedrag en de communicatie van de ander is het resultaat verbluffend. Je hebt meer verbinding! De ander voelt zich gehoord, geaccepteerd en begrepen. Dus ja, het vereist een bepaalde mate van interesse en inspanning, maar een betere samenwerking begint bij nou eenmaal bij jezelf 😉

Meer weten of een keer sparren over dit onderwerp? Als gecertificeerd DISC-trainer kan ik je zeker verder helpen. Neem contact met me op via j.duijsters@boulder.nl of  06 393 86 559.

Tenslotte nog een mooie TED Talk over dit onderwerp van Scott Schwefel. Veel kijkplezier!

Volg ons op social media