Business Controller: Veelgestelde Vragen over Taken, Salaris en Opleiding

26 juni 2023Als je geïnteresseerd bent in een carrière als business controller, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de taken, het salaris en de opleiding die vereist is voor deze functie. Als business controller speel je een cruciale rol in het financiële management van een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het analyseren van financiële gegevens, het opstellen van rapporten en het adviseren van het managementteam op basis van deze informatie. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het werk van een business controller.

 

Wat zijn de taken van een business controller?

Een business controller heeft diverse taken, waaronder:

 • Analyseren van financiële gegevens en trends
 • Opstellen van budgetten en forecasts
 • Monitoren van financiële prestaties en KPI’s
 • Adviseren van het management bij financiële besluitvorming
 • Risicoanalyse en -beheer
 • Opstellen van financiële rapportages en managementinformatie
 • Ondersteunen bij financiële audits
 • Identificeren van kostenbesparingsmogelijkheden

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van taken die een business controller kan uitvoeren. De specifieke taken kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de branche waarin je werkt.

 

Wat is het salaris van een business controller?

Het salaris van een business controller varieert afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, verantwoordelijkheden, locatie en de grootte van de organisatie. Over het algemeen ligt het salaris van een business controller tussen de €50.000 en €100.000 bruto per jaar. Een senior business controller met meer ervaring kan een hoger salaris verwachten. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen en pensioenregelingen, van invloed zijn op het totale salarispakket.

 

Hoe word je een business controller?

Om een business controller te worden, is een combinatie van opleiding en ervaring vereist. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een business controller te worden:

 1. Voltooi een relevante opleiding op hbo- of universitair niveau, zoals Bedrijfseconomie, Finance & Control of Accountancy.
 2. Verkrijg werkervaring in financiële en controlling functies om relevante vaardigheden en kennis op te bouwen.
 3. Ontwikkel je analytische en communicatieve vaardigheden, evenals je kennis van financiële systemen en rapportage.
 4. Behaal eventueel aanvullende certificeringen, zoals een Register Controller (RC) titel, om je expertise te vergroten.
 5. Zoek naar vacatures als junior business controller en werk jezelf omhoog door middel van ervaring en continue professionele ontwikkeling.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte vereisten kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie en de specifieke functie-eisen.

 

Wat is het verschil tussen een accountant en een controller?

Hoewel zowel accountants als controllers zich bezighouden met financiële aspecten van een organisatie, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide functies. Een accountant is voornamelijk verantwoordelijk voor het controleren en opstellen van financiële overzichten, het uitvoeren van audits en het waarborgen van de wettelijke en fiscale compliance. Een controller daarentegen richt zich meer op het analyseren van financiële gegevens, het adviseren van het management en het ondersteunen van strategische besluitvorming. Controllers zijn nauw betrokken bij de operationele en financiële aspecten van een organisatie en hebben vaak een bredere scope dan accountants.

 

Wat moet een controller kunnen?

Een controller moet beschikken over verschillende vaardigheden en competenties, waaronder:

 • Uitstekende analytische en cijfermatige vaardigheden
 • Kennis van financiële rapportagestandaarden en wet- en regelgeving
 • Goede communicatie- en presentatievaardigheden
 • Probleemoplossend vermogen en kritisch denkvermogen
 • Strategisch inzicht en het vermogen om financiële gegevens te vertalen naar bruikbare informatie voor het management
 • Teamwork en samenwerkingsvaardigheden
 • Integriteit en ethisch handelen

Deze vaardigheden stellen een controller in staat om effectief te functioneren in een complexe financiële omgeving en waardevol advies te geven aan het management.

 

Wat doe je als junior business controller?

Als junior business controller ondersteun je doorgaans de senior controllers bij hun taken. Je verzamelt en analyseert financiële gegevens, stelt rapportages op, ondersteunt bij budgetteringsprocessen en voert ad-hoc analyses uit. Daarnaast werk je samen met andere afdelingen binnen de organisatie om financiële processen te verbeteren en de financiële prestaties te optimaliseren. Als junior business controller is dit een uitstekende gelegenheid om praktische ervaring op te doen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

Wat is de beste controller?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat de “beste” controller is, aangezien dit afhangt van de specifieke behoeften en context van een organisatie. Een goede controller beschikt over de juiste combinatie van financiële kennis, analytische vaardigheden, communicatievaardigheden en strategisch inzicht. Daarnaast is het vermogen om effectief samen te werken met het management en andere stakeholders essentieel. Elke organisatie heeft verschillende eisen en verwachtingen van een controller, dus het is belangrijk om te streven naar een goede match tussen de controller en de organisatie.

 

Wat is een senior business controller?

Een senior business controller is een ervaren professional op het gebied van controlling. Deze persoon heeft meestal een leidinggevende rol en is verantwoordelijk voor het aansturen van een team van controllers. Naast de taken van een business controller heeft een senior business controller vaak ook strategische verantwoordelijkheden, zoals het ontwikkelen van financiële plannen, het adviseren van het management bij belangrijke beslissingen en het identificeren van nieuwe zakelijke kansen. Een senior business controller heeft doorgaans uitgebreide ervaring en expertise opgebouwd in de loop van zijn carrière.

 

Wat is het verschil tussen een financial controller en een business controller?

Het verschil tussen een financial controller en een business controller zit voornamelijk in hun focus en verantwoordelijkheden. Een financial controller richt zich voornamelijk op het beheersen en rapporteren van de financiële gegevens van een organisatie. Ze zijn verantwoordelijk voor het opstellen van financiële overzichten, het monitoren van financiële processen en het waarborgen van de wettelijke en fiscale compliance. Een business controller daarentegen kijkt breder naar de financiën van een organisatie en is betrokken bij het analyseren van financiële gegevens, het adviseren van het management en het ondersteunen van strategische besluitvorming. Ze werken nauw samen met andere afdelingen om de financiële prestaties te optimaliseren en de organisatiedoelstellingen te behalen.

 

Welke master voor business controller?

Voor een carrière als business controller kan een masteropleiding in een relevant vakgebied van toegevoegde waarde zijn. Enkele voorbeelden van masters die geschikt kunnen zijn voor business controllers zijn:

 • Master in Finance & Control
 • Master in Accounting & Control
 • Master in Business Administration (MBA)
 • Master in Management Control Systems

Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke inhoud van de opleiding en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij je carrièredoelen en interesses. Een masteropleiding kan je kennis verdiepen en je een concurrentievoordeel geven op de arbeidsmarkt.

 

Waarom business controller worden?

Het beroep van business controller biedt diverse voordelen en mogelijkheden. Als business controller heb je een sleutelrol binnen een organisatie en draag je bij aan de financiële gezondheid en groei. Je hebt de mogelijkheid om met verschillende stakeholders samen te werken, zoals het management en andere afdelingen, en invloed uit te oefenen op strategische beslissingen. Daarnaast biedt het beroep goede carrièreperspectieven en een aantrekkelijk salaris. Als je een passie hebt voor financiën, analyse en advisering, kan een carrière als business controller zeer bevredigend zijn.

 

Wat verdient een senior business controller?

Het salaris van een senior business controller hangt af van verschillende factoren, waaronder ervaringsniveau, verantwoordelijkheden, locatie en de grootte van de organisatie. Over het algemeen ligt het salaris van een senior business controller hoger dan dat van een junior of medior controller. Het salaris kan variëren van €70.000 tot €150.000 bruto per jaar, afhankelijk van de bovengenoemde factoren en onderhandelingsvaardigheden. Bovendien kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden en bonussen van invloed zijn op het totale salarispakket.

 

Wat doet een business controller gemeente?

Een business controller in een gemeente heeft vergelijkbare verantwoordelijkheden als een business controller in andere organisaties, maar met een specifieke focus op de financiële processen binnen de gemeente. Ze analyseren de financiële gegevens, stellen rapportages op, adviseren het managementteam en dragen bij aan het opstellen van de gemeentelijke begroting en financiële plannen. Daarnaast houden ze toezicht op de naleving van wet- en regelgeving en dragen ze bij aan het optimaliseren van de financiële prestaties van de gemeente. Een business controller in een gemeente speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van een gezonde financiële positie en het realiseren van de gemeentelijke doelstellingen.

 

Gerelateerde onderwerpen

Detachering

Finance

 

Wil je meer informatie?

Boulder is een detacheringsbureau met specialisme in Finance en Engineering. We helpen Finance professionals zoals Business Controllers met het vinden van werk en opdrachten. Financiële opdrachtgevers kunnen juist bij ons terecht voor de werving van finance professionals zoals Jr en Sr Business Controllers. Zo bemiddelen wij financiële professionals en opdrachtgevers voor een goede match.

Ben jij nieuwsgierig geworden de mogelijkheden als Business Controller bij Boulder Detachering? Neem dan contact op met Talitha Hunnik door te Bellen of WhatsAppen op tel. nr. +31 6 51 91 05 66 of door te Mailen naar t.hunnik@boulder.nl. Je kan ook direct contact opnemen via het onderstaande formulier!

 

Volg ons op social media