5 back to work tips voor na je vakantie

25 augustus 2021Na je vakantie moeite met het opstarten van je werk? Dan heb je misschien wel last van PHS, het zogenaamde ‘Post Holiday Syndrome’. Ruim 1 op de 3 werknemers zou er na de zomervakantie last van hebben. Symptomen zijn een gevoel van leegte, neerslachtigheid, vermoeidheid en gebrek aan concentratie. En dat ligt zeker niet alleen aan ons grijze kikkerlandje. Ook in Spanje hebben ze er last van. De Spaanse Universiteit in Granada onderzocht het fenomeen zelfs. We delen een paar handige tips van psychologiemagazine met je om dat fijne vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden en tegelijkertijd toch productief te zijn op je werk!

Tip 1: start op een donderdag of vrijdag

Het is bewezen dat je vakantiegevoel al binnen een week verdwijnt. Maar ook dat het langer aanhoudt wanneer je niet aan het begin maar aan het einde van de week start. Het maakt de overgang tussen ontspanning en werk minder abrupt. Gun jezelf dus de tijd om rustig aan weer op te starten. Laat die out of office mail gerust nog een paar dagen aan. Sommige dingen lossen zichzelf al op zonder dat jij je hiermee hoeft te bemoeien. (Zie ook ons blog met tips om werkstress voor je vakantie te voorkomen).

souvenirs om vakantiegevoel langer vast te houden

Tip 2: omring je met vakantieherinneringen

Herinneringen kunnen je helpen in het vakantiegevoel te blijven. Zet je souvenirs in het zicht en upload bijvoorbeeld een paar vakantiefoto’s als screensaver op je telefoon en laptop. Roep je fijne vakantie herinneringen op door je favoriete vakantiemuziek te draaien. Een playlist op spotify is zo gemaakt. Met geur kun je jouw vakantieherinneringen razendsnel opdiepen uit je geheugen, inclusief de bijbehorende emotionele lading. Dit komt doordat de neus het enige zintuig is dat direct in verbinding staat met de amygdala, het deel van ons brein dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van emoties. Dus bedenk welke geurtjes samenhangen met jouw vakantie of koop bijvoorbeeld een lekkere lavendelolie (verzacht gevoelens van depressie) of citroenolie (vrolijkt op).

Tip 3: doe 1 ding tegelijk

Ga niet als een malle al je achterstallige werk inhalen. Dan weet je zeker dat je binnen no-time weer in de stress modus zit. Wees lief voor jezelf. Gerichte onverschilligheid mag. Wat heeft echt jouw aandacht nodig en wat kan wachten. Multitasking is trouwens sowieso uit den boze. Het is bewezen inefficiënt. Door het switchen tussen taken ben je uiteindelijk alsnog meer tijd kwijt per taak. Dus neem je tijd om even rustig te bellen en ga daarna pas je mails lezen. Wanneer je afzonderlijke taken met aandacht doet, houd je je hoofd koel.

lunch wandeling

Tip 4: houd gezonde vakantiegewoontes vast

Lekker actief geweest tijdens je vakantie? Houd dat vast! Pak de fiets naar je werk of doe een ochtend- en/of lunchwandeling. Lekker uitgebreid getafeld? Ook in het dagelijks leven kun je tijd maken om met aandacht en in gezelschap te eten. Ontbijten met het hele gezin en/of een gezellige lunch met collega’s of thuiswerkende partners geeft je energie voor je werkdag. Een heerlijke siësta op je strandbed? Een powernapje kan makkelijk als je thuiswerkt. Zet wel je wekker!

Tip 5: stop met slechte (werk)gewoontes

Vakantie geeft je weer een frisse blik op je werk en privéleven. Nu is de tijd om je dagelijkse gewoontes eens onder de loep te nemen. Zijn ze productief of juist contraproductief? Wat mag je los laten of kan anders. Welke taken die je doet zijn eigenlijk overbodig? Kunnen dingen wellicht anders, uitbesteed of geautomatiseerd worden? Dit geeft je meer tijd voor zaken waarbij jouw expertise echt tot zijn recht komt! Kijk daarbij ook naar je privéleven. Laat je kinderen hun eigen brood smeren als ze dat kunnen of hun eigen kamer stofzuigen. Daar is niemand ooit slechter van geworden en het scheelt jou weer tijd!

Dat waren ze. De 5 tips waarmee jij PHS ofwel het postvakantiesyndroom bestrijdt en nog lekker even nageniet van je vakantiegevoel. En met een beetje vasthoudendheid, ben jij tot je volgende vakantie nog steeds heerlijk relaxed!

 

 

Volg ons op social media