5 tips voor de startende ondernemer

27 juni 2022Hoe fijn zou het zijn om een lijst te hebben met do’s en don’ts voor de startende ondernemer. Een eigen onderneming starten is al onzeker genoeg, toch prettig om een soort blauwdruk te hebben voor een succesvolle start.

Helaas, pindakaas: na onze eerste vijf jaar zijn wij er bij Boulder achter dat een “strak stappenplan voor een winstgevende onderneming” niet bestaat. Was het maar zo makkelijk. Tóch hebben wij de afgelopen jaren lessen geleerd die we graag delen. We geven vijf tips voor de startende ondernemer!

Tip 1: Doe wat je leuk vindt én focus daarop

Dikke kans dat je kiest om te ondernemen vanuit een expertise of passie die je hebt ontwikkeld. De belangrijkste tip die we hebben sluit hier nauw op aan: voor een succesvol business plan is het van belang dat je een duidelijk specialisme bepaalt en je hier ook in vastbijt. Hou je niet té veel bezig met randzaken. Wil je een website? Schakel met een websitebouwer. Loop je volledig leeg op administratieve taken? Ook daar zijn experts in. Doe niet alles. Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan volgt het succes sneller.

Tip 2: Doe het samen

Voordat je begint met ondernemen, is het van belang dat jouw thuisfront achter je staat in jouw keuze om voor jezelf te beginnen. Vrienden en familie spelen een belangrijke rol, in onzekere perioden al helemaal. Schakel ook je minder directe netwerk in bij het ondernemen, daar kun je veel kansen uit halen! Beslis ook of je alleen wilt werken (bijvoorbeeld als ZZP’er) of toch liever samen met anderen. Bij Boulder hebben we heel bewust voor het laatste gekozen, de kwaliteiten van individuele partners sluiten mooi op elkaar aan!

Tip 3: Leer van je fouten, vier je successen

De kans is groot dat je onderneming niet direct loopt als een geoliede machine. Dat hoeft ook niet. Zorg er wél voor dat je leert van gemaakte fouten. Ben je de BTW vergeten in een kostenberekening? Heb je een fout gemaakt in een overeenkomst? Had je niet bedacht hoe je jouw werk overdraagt voor tijdens een vakantie? Sta er even bij stil en bespreek het met anderen. Leer je lessen, maar blijf er niet té lang in hangen. De andere kant van de medaille is ook belangrijk: heb je succes, vier het dan!

Tip 4: Heb je financiële plaatje op orde

Tenzij je als finance professional zelf een expert bent op het gebied van financiën, raden wij het iedereen aan om samen te werken met een goede boekhouder. Deze expert zorgt er uiteindelijk voor dat het financiële plaatje van jouw organisatie helemaal op orde is, superbelangrijk! Los daarvan is het ook fijn dat je een financiële buffer hebt en pensioen opbouwt. Zo kun je ervoor zorgen dat je toch meer financiële zekerheid hebt.

Tip 5: Stel realistische doelen

Zeker wanneer je samenwerkt met meerdere partners, is het van belang om met elkaar te bespreken wanneer jullie tevreden zijn met de resultaten. Waarschijnlijk heeft iedereen hier een andere verwachting bij. Hoe je zoiets doet? Tuurlijk heb je een soort ondergrens: je weet hoeveel je moet verdienen om rond te komen. En als je organisatie groeit kun je kijken naar bijvoorbeeld team efficiency. Maar hoeveel winst is genoeg? Als wij iets hebben geleerd bij Boulder, dan is het wel dat het super motiverend is om met elkaar doelen te behalen!

Bonus voor extra werkplezier!

Misschien niet zo specifiek voor enkel ondernemers, wél voor meer plezier op de werkvloer: zorg voor goede koffie, een lekkere lunch én overige extraatjes zoals stroopwafels en ijsjes op hete dagen. Lijkt misschien wat onbenullig, maar het helpt echt!

 

 

Volg ons op social media