Een cv maken, zo doe je dat

23 maart 2021



Bij sollicitaties wordt er nagenoeg altijd naar gevraagd: het curriculum vitae. Hoe maak je nu een goed cv dat een recruiter direct overtuigt? Je leest het in dit blog!

Waarom een curriculum vitae?

Wist je dat het cv ofwel curriculum vitae al meer dan 500 jaar gebruikt wordt? Hoewel het in het begin een handgeschreven brief was dient het cv nu nog steeds om je werkervaring aan te tonen aan een toekomstig werkgever. De letterlijke vertaling is dan ook: samenvatting (curriculum) van het leven (vitae).

Is een cv nog wel van nu?

Ja een cv wordt nog steeds gebruikt om snel een indruk te krijgen als het gaat om iemands kennis, ervaring en vaardigheden. Uiteraard is het nu niet meer handgeschreven en gaat deze ook nog maar zelden op de post. Desondanks is het nog steeds een belangrijk middel voor een recruiter om te bepalen of iemand geschikt kan zijn voor een vacature. Natuurlijk is het cv in de afgelopen jaren wel veranderd. Zo is er nu veel meer aandacht voor het uiterlijk van je cv en worden vaardigheden prominenter vermeld. Ook bekijkt een recruiter naast het cv vaak de social media profielen van een kandidaat om een indruk te krijgen.

Hoe stel je een cv op?

Bedenk je bij het opstellen van je cv, dat een recruiter in eerste instantie maar zo’n 6 a 7 seconden kijkt naar je cv. In deze korte tijd wordt besloten of je een mogelijk geschikte kandidaat bent, of dat je cv op de ‘afwijzen’ stapel terecht komt. Houd bij het opstellen van je cv daarom rekening met wat een recruiter graag snel wilt kunnen zien.

Er wordt als eerste gekeken naar je opleiding(en) en werkervaring en of deze relevant zijn voor de functie. Daarnaast wordt gecheckt of je op een redelijke reisafstand woont. Deze zaken moeten dus snel te zien zijn. Ook helpt het een recruiter enorm als er bovenaan je cv een korte profielomschrijving staat. Wie ben je, wat kun je en waarom ben jij dé persoon voor deze functie? De profielomschrijving is dé plek om je jezelf te promoten. Voldoe je niet 100% aan de functie-eisen, dan is dit te plek om de lezer te overtuigen waarom je wél op die ja-stapel hoort. Maak hier dus gebruik van!

Dit staat er verder in je cv

We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij:

  • Uiteraard vermeld je basisgegevens zoals je naam, adres en geboortedatum.
  • Recruiters willen ook vaak weten of je een rijbewijs hebt en vinden het leuk wat van je privé situatie (relatie, getrouwd, kinderen ja/nee) en hobby’s of sporten te weten. Dit geeft meer inzicht in de persoon achter de sollicitant.
  • Een foto is gewenst en maakt het plaatje compleet (zie wel de do’s en dont’s want je kunt hiermee ook de mist ingaan).
  • Maak zoals eerder gezegd een kort profiel van jezelf waarin je vertelt wat jou kenmerkt en in wat voor werkomgeving je het beste tot je recht komt. Je mag jezelf hier best wel een beetje verkopen als je maar eerlijk blijft.
  • Je werkervaring en opleidingen noteer je in chronologische volgorde.  Je begint met wat je het laatste hebt gedaan. Je meest recente ervaring en opleidingen zijn vaak het meest belangrijk voor de baan.
  • Wees duidelijk over de taken van je meest recente en belangrijkste werkervaring. Waar was jij verantwoordelijk voor. Bij je opleidingen kun je eventueel nog wat relevante vakken noemen als dit voor de baan belangrijk is. Zeker als je nog weinig relevante werkervaring hebt.
  • Vermeld naast je werkervaring en opleidingen ook vaardigheden (dingen die je kan) en kwaliteiten (eigenschappen). Zorg dat je hierbij de nadruk legt op de zaken die belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert.
  • Maak het zo visueel mogelijk. Ook recruiters werken graag effectief. En een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed toepassen bij vaardigheden zoals de beheersing van een taal. Zet bijvoorbeeld bij alle vaardigheden een aantal rondjes neer, bijvoorbeeld 5. Het aantal ingevulde rondjes geeft aan hoe goed je de taal beheerst. 3 gevulde rondjes is dan bijvoorbeeld voldoende, 4 goed en 5 uitstekend.

Het uiterlijk van je cv

  • Hoe je cv eruit ziet, speelt een belangrijke rol. Zeker als het gaat om de eerste indruk.
  • Natuurlijk kun je een basis cv in Word maken, maar verwacht dan niet dat je opvalt in de stapel. Het wordt vandaag de dag toch ervaren als een beetje saai en ouderwets.
  • Hoe dan wel? Maak gebruik van de sjablonen die beschikbaar zijn in Word, (zie deze link) of Google Docs om je cv in een mooie opmaak te gieten.
  • Je hoeft ook niet alle elementen binnen je cv onder elkaar te plaatsen. Wees creatief met je indeling, maar zorg wel dat je cv overzichtelijk blijft. Houd hierbij rekening met de zaken waar een recruiter als eerste naar kijkt. (zie het kopje ‘hoe stel je een cv op’)
  • Werk altijd met duidelijke tussenkopjes zoals profiel, werkervaring, nevenactiviteiten, opleidingen etc. Hiermee kan een recruiter makkelijker je cv scannen.
  • Werk van algemeen (je basisgegevens en profiel) naar meer gedetailleerd (van werkervaring & opleidingen naar vaardigheden en kwaliteiten)
  • Wil je een nog professionelere opmaak? Kies dan bijvoorbeeld voor een tool als Canva (zie deze link). Dit is een soort ontwerptool voor dummies waarmee je eenvoudig de mooiste creaties maakt. Ook hier kun je gebruik maken van sjablonen. Je past desgewenst heel eenvoudig kleuren, lettertypes etc. aan.
  • Let er wel op dat je jezelf niet verliest in de opmaak en blijf professioneel in je vormgeving. Het gaat uiteindelijk om de inhoud, die moet staan als een huis.

Do’s voor je cv

  • Online kun je veel verschillende voorbeelden van cv’s vinden. Kijk eens rond wat er mogelijk is en kies wat bij jou en je werkgebied past.
  • Houd je teksten bij steekwoorden en opsommingen. Verhalen mogen in je brief. Laat je cv (en brief) altijd nalezen door iemand. Spelfouten zijn een no-go.
  • Niet echt de opleiding of werkervaring waar men om vraagt? Wellicht kun je op een andere manier laten zien dat je de capaciteiten en vaardigheden in huis hebt. Verwijs bijvoorbeeld naar nevenactiviteiten en hobby’s.
  • Plaats in je cv alleen een professionele, goed belichte foto. Let er op dat je met passende, niet te blote kleding op de foto staat. Houd hierbij ook rekening met het type bedrijf waar je solliciteert. Een bank hanteert een andere kledingstijl dan bijvoorbeeld een sportmerk.
  • Zorg dat je consequent bent en je Linkedin profiel aansluit bij je cv en andersom.
  • Ben je actief op social media maar wil je liever niet dat recruiters mee kunnen genieten met wat je allemaal in je vrije tijd doet? Zet dan je profielen op privé. (Sowieso een goed moment om te evalueren wat je eigenlijk allemaal online zet en wie dat kan zien 😉) Houd ook rekening met je profielfoto want die ziet iedereen, of je profiel nu privé is of niet.
  • Geef je cv een nette bestandsnaam aangezien dit het eerste is wat een recruiter ziet.
  • Gat in je cv? Dit kan gebeuren, maar zet liever wel op je cv wat je in deze periode hebt gedaan. Een sabbatical, het opvoeden van je kinderen, een wereldreis, vrijwilligerswerk. Ook als het een wat lastigere periode is geweest, adviseren we je dit op een positieve manier te benaderen. Dit kun je eventueel ook in je motivatiebrief (kort) aangeven. Bekijk vooral wat je van een bepaalde periode hebt geleerd en deel dit. Laat zien dat je niet blijft hangen en proactief bent. Dat wordt zeker gewaardeerd!

Dont’s voor je cv

  • Zorg ervoor dat je cv niet meer dan 2 pagina’s omvat. Kort de niet-relevante werkervaring zoveel mogelijk in
  • Gebruik geen privé kiekjes van je vakantie voor je cv of foto’s van slechte kwaliteit
  • Meer dan 15 jaar werkervaring? Benoem de ervaring van langer geleden heel kort of vat deze samen mits deze heel erg relevant is voor je sollicitatie. Begin je CV zeker niet met ervaring van bijvoorbeeld 20 jaar geleden.
  • Beperk het gebruik van hoofdletters en uitroeptekens, dit wordt als schreeuwerig ervaren.
  • Liegen of de waarheid verdraaien. Dat is een harde no-go voor je cv, brief en gesprek. De waarheid komt vroeg of laat altijd uit.

Gratis vrijblijvende cv-check

Tot zover onze tips. Nu zien wij natuurlijk iedere dag de meest uiteenlopende cv’s. Ben je benieuwd hoe wij jouw cv beoordelen en wat je kunt verbeteren? Stuur ‘m dan naar info@boulder.nl voor een gratis en vrijblijvende cv-check! En ben je op zoek naar een baan in Finance of Engineering, laat het ons dan ook vooral weten. Wie weet helpen wij je wel aan jouw volgende werkgever.

Check mijn cv

Volg ons op social media