Solliciteren? 5 tips waarmee je zeker scoort

23 maart 2021Door Jeroen Duijsters

‘Eigenlijk heb jij de makkelijkste baan die er bestaat’ zei één van mijn beste vrienden toen ik net 2 jaar in het vak zat. ‘Jij gaat gewoon een biertje drinken met een sollicitant en je weet precies wat voor vlees je in de kuip hebt.’

Wat mij betreft zit er een mooie kern in zijn toch wat uitdagende uitspraak. Want wat is het toch dat ervoor zorgt dat er een match ontstaat tijdens zo’n (online) gesprek? In deze blog geef ik je mijn visie op het fenomeen sollicitatiegesprekken en krijg je 5 tips waarmee je direct aan de slag kan. Daarnaast krijg je een aantal bonustips specifiek voor online sollicitatiegesprekken!

Onderscheidend talent ontdekken

Het voeren van sollicitatiegesprekken. Het heeft iets geks, mensen hebben het idee dat ze moeten presteren. En dat gaat soms ten koste van de kwaliteit van het gesprek. Een belangrijk deel van mijn vak is het spreken van professionals om te ontdekken wat hun onderscheidende talent is. Dat blijft mij mateloos boeien. Ik ben van nature vrij nieuwsgierig en breed geïnteresseerd. Daarnaast heb ik een heel positief mensbeeld wat maakt dat deze gesprekken meer dan eens uitlopen in tijd. Helaas zien we in de huidige arbeidsmarkt dat recruiters vooral kijken naar wat iemand gedaan heeft. Terwijl oprechte aandacht voor de drijfveren en de potentie van de sollicitant kan leiden tot een betere en toekomstbestendige match.

Hoe kun jij ervoor zorgen dat de recruiter of werkgever aan de andere kant van de tafel (of het scherm) meer van de echte jij ziet? Ik geef je 5 tips.

Tip 1 | Ken jezelf en accepteer jezelf hoe je bent

Misschien lees je dit en denk je, ja Jeroen dat is een lekkere open deur. Maar je zal niet de eerste zijn die zich in een sollicitatiegesprek anders of beter voordoet. Jezelf bewust zijn van je gedrag, vaardigheden en overtuigingen helpt enorm in contact met mensen om je heen. Weten waar je goed in bent, waar je hulp bij nodig hebt en vooral het accepteren daarvan, zorgt ervoor dat je authentiek overkomt naar je gesprekspartner. Verdiep je hierin eens, zeker voordat je op sollicitatiegesprek gaat.

Ontdek jouw DISC profiel!

Met deze gratis test ontdek je jouw gedragsprofiel volgens het bekende DISC model. Wil je meer uitleg over jouw analyse? Stuur een print screen naar info@boulder.nl

Tip 2 | Maak indruk met STAR(R) antwoorden

Natuurlijk bereid jij je goed voor: je leest de vacature goed, bekijkt de website, je bereidt vragen voor en checkt een eventueel gezamenlijk netwerk op Linkedin. Maar denk ook aan wat je hebt gepresteerd in vorige banen. Met andere woorden, zorg dat je tijdens het gesprek ook aandacht besteedt aan de resultaten die je hebt neergezet en vooral hoe je dat hebt gedaan. Een goede manier om dat uit te leggen is de STARR methode. Met STAR(R) beschrijf je kort gezegd een Situatie die je hebt meegemaakt, de Taak die jij daarin had, welke Actie er is ondernomen door jou, het Resultaat dat je daarmee hebt bereikt en de Reflectie op je eigen gedrag. Geoefende recruiters gebruiken deze methode zelf om door te vragen bij sollicitanten. Gedrag uit het verleden is namelijk de beste voorspeller van gedrag in de toekomst. Meer over STAR(R) vind je hier

Tip 3 | Verplaats jezelf in de ander en communiceer

Een gesprek vanuit oprechte nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat er écht interactie ontstaat. Iets waar professionele sprekers ook nuttig gebruik van maken. Maar let op. Schijn interactie, ofwel geforceerde interactie of interactie uit eigen belang, bestaat ook en werkt averechts. Als je vragen hebt voorbereid, kun je tijdens het gesprek écht luisteren en hoef je niet na te denken over slimme vragen. Vragen tijdens en na het gesprek staat je vrij. Durf jezelf ook uit te spreken: ben je razend enthousiast, zeg dit. Wil je weten hoe het gesprek ontvangen is, vraag het. Heb je een gevoel dat je dwars zit, breng het onder woorden. Het laatste dat je wil na een gesprek is dat beide partijen ‘netjes afscheid’ nemen en niemand weet waar hij staat. Oh, en begrepen worden begint met begrijpen zoals ook blijkt uit dit Fawlty Towers fragment. 

Tip 4 | Zie een sollicitatiegesprek als een soort date (je kan er steengoed in worden)

Neem altijd even de tijd jezelf persoonlijk voor te stellen (Je CV komt echt wel aan bod). Zelfs als je gesprekspartner direct begint met je CV door te akkeren. Denk aan je gezin, je partner, een bijzondere hobby of je passie voor sport, reizen etc. Jij bent namelijk veel meer dan je in een CV kunt vangen. Al is het wel belangrijk er altijd op te letten dat je het professioneel houdt en niet doorslaat. Een -op het eerste gezicht- fantastisch ogende potentiële date die direct begint over een kinderwens, trouwen en een hond wordt zelden serieus genomen.

Tip 5 | Wat je zegt en hoe je iets zegt heeft impact

Hoe krachtig woorden kunnen zijn, zie je in deze video.

Neem de woorden die je gebruikt dus in overweging. Het is handig om van te voren een aantal kernwoorden te bedenken die bij je passen en die je ook toe kunt lichten (bijvoorbeeld met de STARR methodiek) Enkele voorbeelden.

Bonustips voor je online sollicitatiegesprek

Waar de één het online solliciteren ziet als een zegen, is het voor de ander juist een vloek. Wellicht vind je het juist fijner om vanuit je eigen vertrouwde omgeving te solliciteren. Of zit jouw talent juist in het ‘echte’ persoonlijke contact. Hoe dan ook, ook tijdens je online gesprek blijven bovenstaande zaken belangrijk. Ervan uitgaande dat je de technische zaken van het online solliciteren op orde hebt, nog een paar extra tips:

 1. Zorg voor een goede voorbereiding
  • Check of je in de betreffende App een professionele profielfoto en gebruikersnaam hebt. Wanneer je dat niet hebt beïnvloedt dat al de eerste indruk. Dus vervang Snoesje21 gerust voor je naam.
  • Test hoe mensen jou op het scherm zullen zien. Ligt er rommel op de achtergrond? Wat hangt er aan de muur? Het zegt allemaal iets over jou als persoon. Uiteraard ben je thuis dus mag er echt wel iets te zien zijn, maar zorg dat er niets is dat kan afleiden. Gebruik ook liever geen ‘achtergrondjes’ behalve als dat echt niet anders kan. Het kan doen vermoeden dat je iets te verbergen hebt 😉
  • Kleed je zoals je in een normaal sollicitatiegesprek ook zou doen (dus ook gewoon een nette broek of rok en schoenen aan! Dit doet namelijk onbewust iets met je houding)
 2. Neem een actieve houding aan tijdens het gesprek
  • Log ruim op tijd in. Liever nog even wachten tot de ander inlogt dan stress omdat de techniek je in de steek laat. Als je even moet wachten, blijf dan wel alert!
  • Omdat je in je vertrouwde omgeving bent, kun je de neiging hebben om onderuitgezakt voor je scherm te zitten. Wees je bewust van je houding en zit rechtop.
  • Probeer in de camera te blijven kijken. Zo maak je beter verbinding met de ander.
  • Durf je ook online te verplaatsen in de ander en communiceer. Laat de ander netjes uitspreken, zeker wanneer er enige vertraging op de lijn zit.
  • Wacht tot de ander het gesprek afrondt, bedank netjes voor het gesprek (zeg het wanneer je enthousiast bent) en als de ander duidelijk aangeeft dat het gesprek ten einde is log dan uit. Blijf niet wachten en dralen.

Ook sollicitatiegesprekken kunnen dus leuk en interessant zijn. Ja echt.

Ok, een sollicitatiegesprek voeren is dus wel iets meer dan een biertje drinken met iemand. Maar ook sollicitatiegesprekken kunnen leuk en interessant zijn. Zolang jij jezelf bent en met oprechte interesse en nieuwsgierigheid aan tafel of achter je scherm zit, kan er weinig fout gaan.

Ik wens je veel succes en hoor graag je ervaringen of eigen tips!

Met ondernemende groet,

Jeroen

PS Benieuwd wat Boulder voor jou kan doen? Bekijk dan onze pagina’s over een carrière in finance of de installatietechniek. Direct contact opnemen kan natuurlijk ook!
Contact opnemen

 

 

Volg ons op social media