Detacheringsbureau en Detachering:
34 Vragen & Antwoorden

Wat is detachering?

Detachering is wanneer een werknemer tijdelijk wordt uitgeleend aan een ander bedrijf. Ze werken daar onder toezicht van dat bedrijf, maar blijven in dienst van hun eigen werkgever. Het biedt flexibiliteit voor zowel werkgevers als werknemers.

 

Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau?

Bij een uitzendbureau worden werknemers tijdelijk ingehuurd door opdrachtgevers, terwijl een detacheringsbureau werknemers in dienst heeft en deze tijdelijk bij opdrachtgevers plaatst.

 

Welke detacheringsbureaus zijn er?

In Nederland zijn er diverse detacheringsbureaus actief. Enkele gerenommeerde detacheringsbureaus in Nederland zijn Randstad, Adecco, Manpower, Brunel en Yacht. Andere bekende bureaus zijn Tempo-Team, Unique, Start People, DPA en Maandag. Er zijn ook gespecialiseerde bureaus zoals Boulder, met een focus op Finance en Techniek.

 

Wat moet er in een detacheringsovereenkomst staan?

Een detacheringsovereenkomst moet essentiële informatie bevatten, zoals de namen van de betrokken partijen, de duur van de detachering, functie en werkzaamheden, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en overige specifieke afspraken.

 

Wat doet een detacheringsbedrijf?

Een detacheringsbedrijf is verantwoordelijk voor het werkgeverschap, de arbeidsvoorwaarden, en de administratieve afhandeling van gedetacheerde werknemers. Zij selecteren geschikte kandidaten en plaatsen hen tijdelijk bij opdrachtgevers.

 

Wat zijn de nadelen van detachering?

Als gedetacheerde kan het zo zijn dat je tijdelijk thuis zit zonder opdracht en minder betrokken bent bij de collega's van het bedrijf waar je tijdelijk werkt. Daarnaast verander je geregeld van werkomgeving, doorgaans werk je niet langer dan één jaar op dezelfde plek.

 

Wat zijn de voordelen van detachering?

Enkele voordelen van detachering zijn de mogelijkheid om verschillende werkplekken en bedrijfsculturen te ervaren, de flexibiliteit van tijdelijke opdrachten, de kans op professionele groei en de ondersteuning van het detacheringsbedrijf gedurende de detachering.

 

Hoeveel verdien je bij detachering?

Het salaris bij detachering varieert afhankelijk van factoren zoals functieniveau, ervaring en de cao die van toepassing is. We zijn wettelijk verplicht een salaris/arbeidsvoorwaardelijkpakket aan te bieden dat gelijkwaardig is aan dat van een vergelijkbare functie in vaste dienst.

 

Wie betaalt bij detachering?

Bij detachering betaalt het detacheringsbedrijf het salaris en andere arbeidsgerelateerde kosten aan de gedetacheerde werknemer. De opdrachtgever betaalt het detacheringsbedrijf voor de geleverde diensten.

 

Hoe lang kan een detachering duren?

De duur van een detachering kan variëren. Het kan enkele maanden tot meerdere jaren duren, afhankelijk van de specifieke opdracht, de behoeften van de opdrachtgever en de afspraken tussen het detacheringsbedrijf en de werknemer. Als werknemer kun je overigens gewoon in vaste dienst treden bij het detacheringsbedrijf.

 

Wie is verantwoordelijk bij detachering?

Bij detachering is het detacheringsbedrijf verantwoordelijk voor de werkgeversgerelateerde zaken, zoals salarisbetaling, arbeidsvoorwaarden en juridische verplichtingen. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het toezicht en de dagelijkse aansturing van de gedetacheerde werknemer.

 

Wie is de werkgever bij detachering?

Bij detachering is het detacheringsbedrijf de formele werkgever van de gedetacheerde werknemer. Dit betekent dat het detacheringsbedrijf verantwoordelijk is voor zaken zoals contracten, salarisadministratie en arbeidsvoorwaarden.

Welke arbeidsvoorwaarden gelden bij detachering?

De arbeidsvoorwaarden bij detachering kunnen variëren, afhankelijk van de cao die van toepassing is en de afspraken tussen het detacheringsbedrijf en de werknemer. Er worden gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden geboden als bij een vaste dienstverband.

Waarom is detacheren duurder dan uitzenden?

Detacheren kan duurder zijn dan uitzenden omdat het detacheringsbedrijf extra verantwoordelijkheden als werkgever heeft, zoals het bieden van een arbeidsovereenkomst en administratieve kosten.

Is detachering ZZP?

Nee, detachering en ZZP (zelfstandige zonder personeel) zijn verschillende arbeidsconstructies. Bij detachering is de werknemer in dienst van het detacheringsbedrijf, terwijl een ZZP zelfstandig opdrachten uitvoert voor diverse opdrachtgevers.

Wat kost ZZP bemiddeling?

De kosten voor ZZP-bemiddeling kunnen variëren, afhankelijk van het bemiddelingsbureau en de specifieke diensten die zij aanbieden. Vaak wordt er een percentage van het factuurbedrag of een bemiddelingsfee in rekening gebracht.

Hoeveel marge detachering wordt er gerekend?

De marge bij detachering kan verschillen tussen detacheringsbedrijven en opdrachten. Gemiddeld varieert de marge tussen 20% en 30% van het uurtarief dat de opdrachtgever aan het detacheringsbedrijf betaalt.

Hoeveel btw op detachering?

Het btw-tarief op detachering is  21%. Het detacheringsbedrijf brengt dit btw-percentage in rekening bij de opdrachtgever over de vergoeding voor de geleverde diensten.

Hoeveel verdient een detacheringsbedrijf?

Het percentage dat een detacheringsbedrijf "pakt" varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals overheadkosten, winstmarges en marktconcurrentie. Het kan variëren tussen 10% en 40% van het uurtarief dat de opdrachtgever betaalt.

Wat rekent een detacheringsbedrijf?

Een detacheringsbedrijf rekent doorgaans een vergoeding aan de opdrachtgever op basis van het uurtarief van de gedetacheerde werknemer. Dit tarief omvat kosten zoals salaris, werkgeverslasten, administratieve kosten en eventuele marge.

Is detachering verplicht?

Detachering is niet verplicht. Het is een keuze die zowel door het detacheringsbedrijf als de werknemer wordt gemaakt op basis van de behoeften en mogelijkheden.

Wie is opdrachtgever bij detachering?

Bij detachering is de opdrachtgever het bedrijf waar de gedetacheerde werknemer tijdelijk wordt geplaatst om werkzaamheden uit te voeren. Het detacheringsbedrijf is verantwoordelijk voor het aangaan van de detacheringsovereenkomst met de opdrachtgever.

Wat is een gedetacheerde zelfstandige?

Een gedetacheerde zelfstandige is een zelfstandig ondernemer die tijdelijk wordt ingehuurd door een opdrachtgever via een detacheringsbedrijf. De zelfstandige voert werkzaamheden uit op basis van een detacheringsovereenkomst.

Wat is een gedetacheerde werknemer?

Een gedetacheerde werknemer is een werknemer die in dienst is bij een detacheringsbedrijf en tijdelijk bij een opdrachtgever wordt geplaatst om daar werkzaamheden uit te voeren.

Wat is interne detachering?

Interne detachering verwijst naar het plaatsen van werknemers binnen verschillende afdelingen of vestigingen van hetzelfde bedrijf. Hierbij worden werknemers tijdelijk overgeplaatst om expertise te delen of specifieke projecten uit te voeren.

Is detachering een overeenkomst van opdracht?

Detachering kan vallen onder een overeenkomst van opdracht, waarbij het detacheringsbedrijf een opdrachtgever contracteert om de gedetacheerde werknemer werkzaamheden te laten verrichten bij een derde partij. De specifieke juridische constructie kan echter variëren.

Hoe vaak mag je gedetacheerd worden?

Het aantal keren dat iemand gedetacheerd kan worden is niet wettelijk vastgelegd. Dit hangt af van de afspraken tussen het detacheringsbedrijf, de werknemer en de opdrachtgever, evenals de beschikbaarheid van passende opdrachten.

Hoe vaak mag je een detacheringsovereenkomst verlengen?

De mogelijkheid om een detacheringsovereenkomst te verlengen hangt af van de afspraken tussen het detacheringsbedrijf, de werknemer en de opdrachtgever. Er is geen vaste limiet op het aantal verlengingen, maar dit kan verschillen per situatie.

Hoe ziet een detacheringsovereenkomst eruit?

Een detacheringsovereenkomst bevat essentiële elementen, zoals de identiteit van de betrokken partijen, duur van de detachering, functie en werkzaamheden, salaris en arbeidsvoorwaarden, verantwoordelijkheden van elke partij en eventuele specifieke afspraken.

Is detachering opvolgend werkgeverschap?

Detachering kan in sommige gevallen leiden tot opvolgend werkgeverschap, waarbij het detacheringsbedrijf na een bepaalde periode als opvolgend werkgever wordt beschouwd. De specifieke voorwaarden en vereisten kunnen variëren per rechtsgebied.

Kan ik gedetacheerd worden?

Als werknemer kun je in aanmerking komen voor detachering als je voldoet aan de criteria van het detacheringsbedrijf en er passende opdrachten beschikbaar zijn die aansluiten bij jouw vaardigheden en ervaring.

Welke cao is van toepassing bij detachering?

De cao die van toepassing is bij detachering kan variëren. Het kan de cao zijn van het detacheringsbedrijf, de branche waarin de opdrachtgever actief is, of een algemeen geldende cao voor uitzend- of detacheringsovereenkomsten.

Waarom kiezen bedrijven voor detachering?

Bedrijven kiezen vaak voor detachering om flexibiliteit in hun personeelsbestand te hebben, specifieke expertise in te huren voor tijdelijke projecten, kosten te beheersen, of om de risico's en administratieve lasten van directe werkgeverschap te vermijden.

Wie stelt de detacheringsovereenkomst op?

De detacheringsovereenkomst wordt doorgaans opgesteld door het detacheringsbedrijf, aangezien zij de formele werkgever zijn van de gedetacheerde werknemer. Het detacheringsbedrijf kan mogelijk gebruikmaken van standaardcontracten of specifieke overeenkomsten opstellen voor elke situatie.

Gerelateerde onderwerpen

Detachering

Finance

Techniek

 

Wil je meer informatie?

Boulder is een detacheringsbureau met een focus op Finance en Techniek. We helpen professionals met het vinden van opdrachten in de sectoren Finance en Techniek. Financiële opdrachtgevers kunnen juist bij ons terecht voor de werving van finance professionals en technische professionals. Zo bemiddelen wij financial professionals en opdrachtgevers voor een goede match.

Ben jij nieuwsgierig geworden over detachering? Neem dan contact op met Talitha Hunnik door te Bellen of WhatsAppen op tel. nr. +31 6 51 91 05 66 of door te Mailen naar t.hunnik@boulder.nl. Je kan ook direct contact opnemen via het onderstaande formulier!

 

Boulder Detachering
Wiekenweg 34H
3815 KL Amersfoort

   06 23 87 93 47

  d.van.beek@boulder.nl

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
Boulder Detachering is vriend van:
Volg ons op social media