Last van werkstress voor je vakantie? Lees onze tips!

15 juli 2021Binnenkort op vakantie maar is het altijd weer stressen om je werk af te krijgen? Moet de schoonmaakster je ’s avonds het pand uitdweilen omdat je toch nog even iets voor die collega uit moest werken? En ben je in de stress ook nog eens vergeten je ‘Out of Office’ aan te zetten? Lees dan onze tips hoe je dit keer wél ontspannen op vakantie kunt!

1.      Vooruitkijken is regeren

Begin op tijd met het afbouwen van je werk! Je vakantievoorbereidingen beginnen liefst 2 tot 3 weken van tevoren al. Het lijkt lang maar de weken vliegen voorbij en voordat je het weet zit je dus weer met het zweet op je voorhoofd te buffelen om alles nog af te krijgen. Een heldere planning waarin je de laatste week zoveel mogelijk vrijhoudt, helpt je het hoofd koel te houden.

2.      Zorg dat je 2 dagen langer ‘afwezig’ bent

Door 2 extra afwezigheidsdagen te blokkeren in je agenda (zowel voor als na je vakantie), creëer je een buffer voor jezelf. Zet je Out of Office dus ook een dag eerder aan en laat m de dag dat je terug bent ook gewoon lekker nog even aan staan. Zo kun je op je laatste dag relaxed je taken afronden en bij terugkomst rustig weer opstarten zonder dat iedereen meteen weer iets van je verwacht.

3.      Stel collega’s en relaties ruim op tijd op de hoogte van je vakantie

Zorg dat je ruim van tevoren communiceert dat je met vakantie gaat. Zo bereid je klanten, collega’s en relaties voor op je afwezigheid. Doe een eventuele vakantieoverdracht niet pas op de laatste dag, maar al enkele dagen voor je laatste werkdag. Houd je aan je planning en stap niet in de valkuil toch nog even die belangrijke presentatie te doen op een van de laatste dagen voor je vakantie. Hallo stress!

4.      Bepaal of en wanneer je bereikbaar bent tijdens je vakantie

We kunnen (en zullen) er een heel blog aan wijden, maar het is uiteindelijk aan jezelf of je bereikbaar bent voor je werk tijdens je vakantie. Er zijn legio onderzoeken die aangeven dat je het veel gezondheidsvoordelen oplevert om af en toe helemaal af te schakelen. Niemand is onmisbaar, ook jij niet. Als je er toch voor kiest bereikbaar te zijn (waar nodig in overleg met partner/gezin), spreek dan wel vaste tijdstippen af dat je bereikbaar bent en je mail checkt. Dit creëert rust voor alle partijen.

5.      Maak een duidelijke Out of Office tekst

Neem de controle over jouw mail, ook tijdens je vakantie. Maak een heldere Out of Office tekst waarbij heel duidelijk is voor de mailer wat hij kan verwachten

  1. Welke periode ben je afwezig?

Stel deze dus 2 dagen langer in en vermeld deze data ook in je tekst. Dit geeft je extra tijd jouw mailtjes te behandelen en als je toch reageert zijn mensen positief verrast.

  1. Geef duidelijkheid.

De persoon die jou mailt wilt geholpen worden. Bij wie kan hij/zij zich melden tijdens je afwezigheid of wordt de mail automatisch naar iemand doorgestuurd? Geef dit aan in de tekst. Is er niemand die jouw mails behandeld, vermeld dan helder wanneer je op de mail terugkomt.

  1. Zorg dat je de tekst positief formuleert

Vervang ‘Ik ben er even niet’ door ‘Ik ben op vakantie van … tot ..’. Mensen lezen negatieve dingen niet of nemen het in ieder geval niet op.

out of office instellen voor vakantie

6.      Plan alvast een meeting in met je vervangers / stakeholders

Om na je vakantie weer prettig op te kunnen starten, plan je alvast een meeting in met je vervangers of belangrijkste stakeholders. Deze kunnen je bijpraten over de overgedragen werkzaamheden en eventuele prioriteiten op dat moment.

Done? Dan kan je vakantie beginnen!

Onze 6 tips gevolgd? Dan weet je zeker dat jij super relaxt je werk afsluit. Het grote genieten kan beginnen. Fijne vakantie!

Bonustip: Plan ook thuis voldoende tijd in voor de vakantievoorbereidingen. Dan ga je nog relaxter op reis!

 

 

Volg ons op social media