Hoe neem je als recruiter, HRM’er of lijnmanager de beste mensen aan voor je bedrijf of je team? Over dit onderwerp zullen we de komende tijd een aantal blogs schrijven. Hier lees je deel 1, met 5 werkgeverstips voor het voeren van sollicitatiegesprekken anno 2019.
Op zoek naar tips voor sollicitanten? Die vind je hier.
Door Jeroen Duijsters
Zo Wim, vertel maar eens waarom wij jou zouden moeten aannemen?
Waarschijnlijk één van de meest voorkomende vragen door werkgevers tijdens sollicitatiegesprekken. Maar is dit de manier waarop je de beste kandidaten gaat binnenhalen? In deze arbeidsmarkt waar beschikbaar talent schaars is en waar werkgevers in de rij staan voor goede kandidaten? Ik heb een andere visie en die deel ik graag met je. Dit blog geeft jou als werkgever 5 tips over hoe je in sollicitatiegesprekken de beste mensen aan je kunt binden, zodat ze met volle overtuiging voor je kiezen. Maar voordat we beginnen, eerst een kleine inleiding.
Want de tijden zijn veranderd. De tijd van lifetime employment (inkomenszekerheid vergaren door een levenslange carrière bij één werkgever) is ver verleden tijd. Debacles als DAF en Imtech of recenter V&D en andere retailers, hebben hier hun steentje aan bijgedragen. Maar ook de nieuwe generaties op de arbeidsmarkt drukken hun stempel. Zij zijn opgegroeid met andere waarden en idealen. Uiteraard blijven ook bij deze groepen hygiënefactoren als een goed salaris, een degelijk contract en een positieve werksfeer belangrijke voorwaarden. Maar anno 2019 stelt een werkzoekende professional (of een professional die open staat voor een nieuw avontuur) naar mijn mening nog eens twee belangrijke vragen centraal:
Kortom, je zult als werkgever rekening moeten houden met de mens achter de sollicitant. Pas dan kun je zijn talenten echt gaan verbinden aan jouw organisatie en pluk je de vruchten. Maar hoe kun je de persoon achter het CV echt leren kennen tijdens een gesprek van een uur? En hoe kun je zoveel mogelijk in verbinding treden? Ik geef je 5 tips.
Wees bewust aanwezig. Dus niet nog met je hoofd bij de vorige vergadering of het telefoontje dat je net nog kreeg. Dit betekent ook (het zijn open deuren): wees op tijd, ben voorbereid, plan genoeg tijd in en reserveer een rustige ruimte. Zet ook je laptop en telefoon uit. Op deze manier toon je respect naar je sollicitant, laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent en ben je klaar om écht in verbinding te treden. Zakelijk blijven is daarbij wel een voorwaarde, zoals onderstaand fragment je op briljante wijze laat zien (sollicitatiegesprek start vanaf 0:46).
Begin met een praatje pot. Hoe fijn is het als je gesprekspartner zich welkom en op zijn gemak voelt. Meestal lukt dit spontaan, maar investeer hierin. Je wilt tijdens dit gesprek, dat gemiddeld genomen ongeveer een uur duurt, een eerlijk beeld krijgen van de sollicitant. En natuurlijk geldt dit ook vice versa. De sollicitant wil een eerlijk beeld krijgen over de baan en zijn of haar kansen. Hiervoor is verbinding nodig. Je bouwt vaak écht contact op tijdens de eerste fase van het interview. Binnen NLP noemen ze dit ook wel ‘rapport opbouwen’. Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan eens hier.
Neem het initiatief om de aanleiding en de structuur van het gesprek te duiden. Dit geeft houvast tijdens het gesprek. Een ezelsbruggetje dat hiervoor gebruikt wordt is DTA; doel, tijd en agenda. Bijvoorbeeld:
Mark, we zitten bij elkaar vanwege de vacature van Financial Controller. Voor mij is het doel een open gesprek met elkaar te hebben, waarbij wij na ongeveer een uur in meer of mindere mate overlopen van energie met betrekking tot een mogelijk vervolg. Ik wil zo starten met een persoonlijke voorstelronde, waarna ik graag wat dieper inga op jouw drijfveren en ambities. Vervolgens vertel ik je graag kort wat over ons bedrijf, onze visie, de afdeling en over de vacature. Om af te sluiten met hoe de sollicitatieprocedure er verder uit zal zien en de vraag of jij nog enthousiast bent en verder wilt met de procedure.
Hou je tijdens het gesprek aan de structuur die vooraf is aangegeven en check regelmatig de tijd.
Begin het gesprek door jezelf voor te stellen en durf daarbij persoonlijk te zijn. Laat je sollicitant kennis maken met de persoon achter de Lijnmanager/Recruiter/HR adviseur. Welke verrassende hobby’s heb je? Uit wat voor ‘nest’ kom je? Hoe ziet je leven er uit? Waarover vertel je vol trots op feestjes over jouw bedrijf, afdeling of team? Niet alleen bouw je zo aan een vertrouwensbasis en krijgt je gesprekspartner inzicht in de ‘totale mens’, je zorgt er ook voor dat je je onderscheidt van andere werkgevers! Ik kan me dus helemaal vinden in Louis van Gaal’s ‘I believe in total human being principle’.
Het kan een valkuil zijn: je bent enthousiast over je bedrijf of afdeling en kunt hier urenlang over praten. Of je hoort wel wat de persoon tegenover je zegt, alleen spoken er allerlei gedachtes door je hoofd, ben je afgeleid of heb je je mening al gevormd. Door actief te luisteren zorg je ervoor dat je in een uur wél genoeg weet van de professional tegenover je en kun je een goed gefundeerde beslissing nemen. Geef jouw gesprekspartner dus genoeg tijd en ruimte om zijn of haar gedachten/gevoelens/meningen te ventileren en zichzelf goed te verwoorden. Laat je niet verleiden door iemand heen te gaan praten of afgeleid te worden door je eigen emoties en ideeën. Stel gericht vragen en vat tussendoor samen. Deze methode staat ook wel bekend als LSD: luisteren, samenvatten en doorvragen. Ook non-verbaal kun je actief luisteren door bijvoorbeeld af en toe te glimlachen en een open houding aan te nemen.
Bron: Toolshero
Met bovenstaande tips kun je echt verbinding maken met een sollicitant en zul je een betere keuze kunnen maken. Voor mij staat in het hele proces voorop: authenticiteit werkt als een magneet! Deze bijzondere korte film maakt dit maar wat duidelijk. Echt de moeite waard om ‘m even uit te kijken.
https://youtu.be/wT9PdS9hPFs
En onthoudt dat iedereen wil werken met ‘topkandidaten’, maar dat juist deze mensen bewust zullen kiezen voor een werkgever met een inspirerende hiring manager waarmee ze kunnen sparren. Be that inspiring manager!
Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar je mening over dit blog en jouw eigen (gespreks)ervaringen. Laat het me vooral weten. Op de hoogte blijven van nieuwe blogs in deze serie? Volg mij of onze bedrijfspagina op Linkedin of Facebook. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan natuurlijk ook.