Project in beeld: Duurzame nieuwbouw Utrecht Science Park

4 februari 2020Wellicht heb je ze al gezien, de torens op het Utrecht Science Park. Duurzame nieuwbouw door MEET Strukton voor opdrachtgevers RIVM en CBG. Er verrijst een glazen toren van 18 verdiepingen met duurzame kantoren en labaratoria. Een technisch hoogstandje waar ook de mannen van Boulder Engineering aan meewerken. Dennis en Gert-Jan vertellen over hun rol in het project.

Wat is er zo bijzonder aan dit project?

Gert-Jan: ‘Het project wordt uitgevoerd als een zogenaamd PPS project (Publiek-Private Samenwerking). Dat wil zeggen dat door de opdrachtgever (RIVM/CBG) een eisen pakket is samengesteld waaraan het gebouw moet voldoen. Op basis hiervan is Strukton begonnen met het maken van het ontwerp en zal het straks de uitvoering realiseren. Het gebouw blijft eigendom van Strukton die dit vervolgens voor de aankomende 25 jaar gaat beheren, onderhouden én verhuren aan het RIVM / CBG.

Dennis: ‘Normaal gesproken is de opdrachtgever eigenaar van het gebouw en wordt dit na oplevering overgedragen. De exploitatie en het onderhoud wordt dan door de eigenaar zelf geregeld. Nu huurt de opdrachtgever het gebouw van Strukton, die dus moet zorgen voor alle zaken die nodig zijn om een gebouw te laten functioneren (onderhoud, catering etc.) Hierdoor wordt er niet alleen gekeken naar een goed functionerende installatie voor de korte termijn, maar wordt in het hele ontwerp van de installaties rekening gehouden met het gebruik en onderhoud over 25 jaar.

duurzame nieuwbouw utrecht science park rivm strukton

Duurzame nieuwbouw Utrecht Science Park Meet Strukton

Hoe ziet de project organisatie er globaal uit?

Dennis: ‘Op dit moment zijn er diverse ontwerpteams bezig met het uitwerken van alle gestelde eisen. Dit zal in de aankomende weken langzaam gaan verschuiven naar de teams die verantwoordelijk worden voor de uitvoering. Ook daar zijn we als Boulder Engineering nauw bij betrokken.

Hoeveel mensen werken er mee aan dit project?

Gert-Jan: ‘Op dit moment werken er in de bouwkeet zo’n 130 mensen aan het project. Dat zijn mensen van alle disciplines, dat wil zeggen van bouwkundige-, werktuigbouwkundige- en elektrotechnici tot aan de opdrachtgever en de catering.

Wat zijn jullie kerntaken in dit project?

Gert-Jan: ‘Wij maken beiden deel uit van het Engineeringsteam en houden ons bezig met het maken van het ontwerp (engineering) en de voorbereiding van de werkzaamheden voor verschillende elektrotechnische installaties. Denk hierbij aan het inrichten van techniekruimten (transformatoren, schakel en verdeelinrichtingen), 10kV middenspanningsinstallaties, verlichtingsinstallaties en 230V installaties. Inmiddels gaat Dennis zich al steeds meer richten op de uitvoering.’

Gert-Jan en Dennis van Boulder Engineering

Wanneer is de toren klaar voor gebruik?

Dennis: ‘Zoals de planning er nu uit ziet, zal de toren in augustus 2021 over gedragen aan het RIVM/CBG.’ 

Dit wordt er precies gebouwd

 • 70.000 m2 vloeroppervlak, exclusief parkeren en stalling
 • waarvan ca. 17.000 m2 laboratoria
 • werkplekken voor ca. 2200 medewerkers
 • een 80 meter hoog gebouw van 18 verdiepingen
 • per verdieping ca. 144 werkplekken, 19 informele overlegruimten
 • 40 laboratoria
 • 2 meetvelden (begane grond en dak)
 • 1 mobiel Chemisch Biologisch laboratorium
 • 1 grand café, 1 restaurant en een sportruimte
 • 24 vergaderzalen en 5 ontmoetingspleinen
 • stalling voor 850 fietsen en 25 motoren
 • 48 parkeerplaatsen voor bedrijfsauto’s

Carrièremogelijkheden in de installatietechniek

Ook eens praten over carrièremogelijkheden via Boulder Engineering? Neem dan contact op met Wybo Jan Haan op via w.j.haan@boulder.nl of 06 575 44 420.

 

Volg ons op social media