Bij Boulder vinden we het actief opdoen en delen van kennis erg belangrijk. Daarom organiseren wij speciaal voor ZZP’ers in Finance en Engineering de Boulder inspiratie events. Op woensdag 24 april vond de voorjaarseditie 2019 plaats. Het thema van deze allereerste editie: ‘Persoonlijke effectiviteit’. Met workshops van sportarts en powernap expert Kaspar Janssen en Agile coach & Scrum Master Jan Dirk Hogendoorn. Een verslag van een inspirerende avond.
We ontvangen de deelnemers op de karakteristieke Wagenwerkplaats in Amersfoort. Dit terrein is nog steeds in handen van de NS maar vormt inmiddels het zakelijk en creatief hart van Amersfoort. Hier is ook het CliniClowns huis gevestigd. Als vriend van de CliniClowns hebben we ons als Boulder gecommitteerd een structurele bijdrage te leveren aan het bijzondere werk van deze organisatie. Zo gaat de opbrengst van deze allereerste editie van het inspiratie event (per deelnemende ZZP’er eenmaal zijn of haar uurtarief) naar dit mooie doel. Na een hapje en een drankje en een welkomstwoord, krijgen we een rondleiding door het CliniClowns College. Een fantasievolle plek waar zieke en gehandicapte kinderen en hun gezin een unieke theater belevenis mogen meemaken en even al hun zorgen kunnen vergeten.
Na de bijzondere rondleiding door het CliniClowns huis wordt de groep in tweeën gesplitst voor de workshops. Deze eerste editie van het inspiratie event bieden we twee workshops aan op het gebied van persoonlijke effectiviteit: de masterclass ‘Powernap 2 perform’ door sportarts Kasper Janssen en de simulatie ‘How work works’ door Agile coach & Scrum Master Jan Dirk Hogendoorn. Alle deelnemers hebben vooraf aangegeven welke workshop ze graag wilden volgen, dus we kunnen meteen van start.
In de sportwereld is het al heel lang heel normaal: het middagdutje. Door even te gaan liggen kunnen je lichaam en geest herstellen en kun je daarna betere prestaties leveren. En niet alleen in de sportwereld ziet men hoe waardevol een middagdutje kan zijn. Vraag het ouders van jonge kinderen maar eens. Op de werkplek is het korte slaapje tussendoor echter nog helemaal niet zo normaal, aldus sportarts Kasper Janssen. En daar wil hij verandering in brengen. Hij schreef er zelfs een boek over: De Powernap Paradox. Volgens Kasper zien bedrijven een het doen van een middagdutje als een teken van luiheid terwijl je juist werkt aan je productiviteit. Om zijn missie kracht bij te zetten, geeft hij door het hele land masterclasses ‘powernappen’.
Bij binnenkomst in de zaal is het al meteen duidelijk: er liggen matjes klaar dus we gaan de powernap aan den lijve ondervinden. Maar eerst legt Kasper onder meer uit hoe het bijvoorbeeld zit met je bioritme, de after lunch dip en waaraan een goede powernap dient te voldoen om die mentale boost te krijgen. Daarna is het tijd voor de praktijk. Na het leveren van een ‘inspanning’ mag iedereen gaan liggen op zijn of haar matje voor het doen van een heuse powernap. Het moet gezegd worden, bij de een gaat het wat makkelijker dan de ander. Een zacht kussentje erbij zou wel lekker geweest zijn, horen we ook wel. Maar, na afloop is iedereen positief. De deelnemers zijn geïnspireerd geraakt en een aantal is vast van plan de powernap met het zojuist aangeschafte boek van Kasper in de dagelijkse praktijk te gaan brengen. Missie geslaagd dus.
Ook in de workshop van Agile coach, Scrum Master en trainer Jan Dirk Hogendoorn, gaan de deelnemers actief aan de slag. Na een korte introductie geeft Jan Dirk eerst een uitleg over het verschil tussen ‘Lean’ en ‘Agile’ werken. Want Agile, Lean en Scrum, hoe zit het ook al weer? Jan Dirk vertelt dat Lean werken zich richt op het optimaliseren van processen door een goede flow in het proces aan te brengen en snel te leren van fouten. Ook bij Agile werken is leren belangrijk, maar daar speelt samenwerking een cruciale rol om efficiency te behalen en wendbaarder te zijn. Jan Dirk is van mening dat de genoemde zienswijzen samen de meeste winst opleveren. Om dit te demonstreren gaan de deelnemers twee simulaties doen.
De groep wordt in twee teams opgedeeld. Met behulp van een spelvorm wordt de werksituatie binnen deze teams (of projecten) gesimuleerd. Het doel is in 7 rondes ofwel werkdagen per persoon zoveel mogelijk werk items af te krijgen. Dit blijkt nog lastig te zijn aangezien er ook allerlei ‘blockers’ ofwel externe factoren zijn die ervoor zorgen dat het werk niet afgemaakt kan worden. Tegelijkertijd komen er iedere dag taken bij die af moeten. Na de eerste simulatie wijst een analyse door de teams uit dat deze werkwijze leidt tot chaos: veel ‘work in progress’, weinig werk items die echt afgemaakt zijn en een lange lead time. Jan Dirk geeft aan dat deze eerste spelvorm de meer traditionele werkwijze simuleert waarbij resource efficiency voorop staat. Deze werkwijze richt zich erop werknemers op basis van hun kwaliteiten zo efficiënt mogelijk aan het werk te zetten en te houden.
De tweede simulatie blijkt spelregels te hebben die zich minder richten op het individu en waarmee juist samenwerking gestimuleerd wordt. De teamleden mogen elkaar helpen werk items af te maken en de zogenaamde blockers op te heffen. Ook hebben de teams vooraf bepaald hoeveel werk items er maximaal in behandeling mogen zijn. Deze simulatie geeft ons het gevoel veel efficiënter bezig te zijn en de teams werken nu echt met elkaar. En het resultaat mag er zijn, want er zijn met deze spelvorm veel meer items afgemaakt door de teams. Echte samenwerking loont dus. En door juist het ‘work in progress’ te beschermen, wordt er sneller en efficiënter gewerkt en worden doorlooptijden beter voorspelbaar. De simulatie laat zien dat Agile werken dus meer efficiëntie kan opleveren dan het traditionele model. Al zijn de deelnemers het met elkaar over eens dat het in de praktijk waarschijnlijk niet altijd even makkelijk zal zijn de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar gelukkig is daar dan uiteraard Jan Dirk om organisaties te helpen dit verder in praktijk te brengen.
Ter afsluiting is er na de workshops nog even tijd om na te praten en nader kennis te maken met elkaar. Uiteraard met wat fris of, voor wie wil, iets sterkers. We horen de deelnemers enthousiast vertellen over de workshops, dus wat ons betreft is deze editie geslaagd en kunnen we uitkijken naar het volgende Boulder inspiratie event!
Op de hoogte blijven van een volgend event? Volg ons dan op onze social media kanalen. Meer informatie over powernappen? Bezoek dan www.napatwork.nl of www.powernapparadox.nl. Voor meer informatie over Agile coach, Scrum Master en trainer Jan Dirk Hogendoorn kun je terecht op zijn Linkedin profiel. Ook het werk van CliniClowns steunen? Kijk dan hier hoe je kunt helpen.