Altijd fijn als je in mei of juni op je loonstrook kijkt en je vakantiegeld is gestort. Maar waar komt dit fenomeen vandaan? Wordt dit extraatje eigenlijk nog wel aan vakantie besteed? En hoe zit het met het inhouden van vakantiegeld in verband met de coronacrisis, mag dat zomaar? In dit blog zetten we alle feiten over vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag genoemd, voor je op een rij.
Het vakantiegeld zoals wij het kennen, dus een extra betaling naast het reguliere loon, is ingevoerd in de jaren 60. Hiermee konden de arbeiders niet alleen betaald vrij nemen, ze konden vanaf dat moment ook een reis betalen. In eerste instantie waren er strikte regels en moest de vakantie ook in dezelfde periode opgenomen worden. Deze regels zijn voor verschillende bedrijfstakken in de loop van de tijd gelukkig flink versoepeld.
Voor werkgevers is het inderdaad verplicht vakantiegeld aan werknemers uit te keren. Het vakantiegeld mag daarnaast niet in het reguliere loon verwerkt zijn en moet apart op de loonstrook vermeld worden. Als zzp’er of werknemer in je eigen BV of eenmanszaak, mag je uiteraard jezelf vakantiegeld uitkeren, maar ben je dat natuurlijk niet verplicht.
Meestal wel maar dat hoeft niet. Het is voor werkgevers verplicht ten minste 8% uit te keren. Het mag dus ook meer zijn. Daarnaast mag een werkgever ook het vakantiegeld maandelijks uitkeren in plaats van jaarlijks in mei of juni. Dit moet dan wel duidelijk in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.
Bij vakantiegeld geldt het ‘bijzonder tarief’, net als bij bonussen en overwerk. Dat wil zeggen dat je vakantiegeld boven op je jaarloon komt en daardoor soms (deels) in een hoger belastingtarief valt. Daarnaast spelen de loonheffingskortingen een belangrijke rol. Deze worden iedere maand met je salaris verrekend waardoor je over je reguliere loon minder belasting betaalt. Bij het jaarlijkse vakantiegeld wordt geen rekening met de loonheffingskortingen gehouden. Hierdoor lijkt het dus of je meer belasting betaalt over je vakantiegeld.
NB ben je student of heb je meerdere werkgevers dan kan jouw situatie anders zijn.
Volgens de website van de Rijksoverheid mag dit niet, tenzij dit onderdeel is van een plan om het bedrijf waar je werkt te laten voortbestaan. Het uitstellen van de betaling mag onder bepaalde voorwaarden. Officieel moet een bedrijf het vakantiegeld uiterlijk 30 juni uitbetalen mits dit in een CAO of arbeidsovereenkomst anders is vastgelegd. Verder zegt de Rijksoverheid:
Als er betalingsproblemen zijn, kan de werkgever eenmalig het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen. Daarvoor moet de werkgever wel de instemming van de werknemer hebben. Het is verstandig om dat schriftelijk vast te leggen.
Wanneer een werkgever gebruik maakt van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), wordt deze overigens ook tegemoetgekomen in de maandelijkse opbouw van vakantiegeld.
Werknemers vinden van wel. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat slechts 10% van de werknemers het huidige systeem in zou willen ruilen. De rest is nog zeer tevreden met het jaarlijkse extraatje, overwegend omdat mensen het lastig vinden zelf te sparen voor hun vakantie en bang zijn dat het geld wegvalt in de grote hoop. Verder zien we dat steeds meer bedrijven werknemers de mogelijkheid bieden het jaarlijkse moment van uitbetaling zelf te kiezen. Hiermee spelen ze in op het feit dat niet iedereen op hetzelfde moment in het jaar op vakantie gaat.
En dan waar we allemaal op zitten te wachten: waar geven we het aan uit? We hebben het onderzoek van het Nibud uit 2019 er maar eens bij gepakt. Hier komt de top 10!
Als we kijken naar de percentages in 2019 geeft 43% het geld daadwerkelijk uit aan vakantie en dat dit enigszins gedaald is ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast spaart 38% het geld en zien we hier een lichte stijging.
Dit jaar ziet de top 10 er wellicht heel anders uit. Met de COVID-19 crisis waar we ons nog steeds in bevinden, is het maar de vraag of we überhaupt dit jaar nog op vakantie kunnen naar het buitenland. Of heb jij al iets geboekt in eigen land? Het kan natuurlijk ook zijn dat je een vakantie al hebt afgeschreven maar wel eindelijk die grote aankoop gaat doen waar je al jaren van droomt. Een boot, een caravan… Of is de uitbetaling van jouw vakantiegeld uitgesteld en kun jij je geld dus niet eens besteden?
Wat is jouw vakantiegeld verhaal? Laat het ons weten op onze Social Media kanalen!